nieuwsbrief!
nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief, u ontvangt regelmatig nieuws over ons platform en de nieuw geplaatste films.

Geef een geldig emailadres in


De dag van De Cramignon

18 mei 2019: Dag van de Cramignon / Le Jour du Cramignon

Nog nooit eerder dansten rood en blauw, Nederlands en Belgisch in één grenzeloze cramignon!

Op verschillende plekken in Zuid-Limburg en Wallonië wordt bij speciale gelegenheden – in het kader van de jaarlijkse Bronk viering of de kermis – een bijzondere en eenvoudige volksdans opgevoerd. Een reidans, de zogenaamde ‘cramignon’. Deze cramignon vindt zijn oorsprong in de omgeving van Luik en kronkelt als het ware stroomafwaarts met de Maas mee. De traditie heeft zich aan beide kanten van de grens op verschillende manieren ontwikkeld, maar nog altijd zijn er meer overeenkomsten dan verschillen te zien en te horen.

Geïnspireerd door het motto Erfgoed verbindt, Europa inspireert vond er op zaterdag 18 mei 2019 de eerste ‘Dag van de Cramignon / Le Jour du Cramignon’ plaats. De première van een uniek grensoverschrijdend evenement. Inwoners van dorpen boven en beneden de Maas, uit Limburg en Wallonië, reiken elkaar letterlijk de hand. Hand in hand dansten en zongen ze samen de Waalse en Limburgse cramignons: een eeuwenoude, maar springlevende traditie. En inderdaad, de cramignon met zijn muziek en dans verbindt, niet alleen de mensen binnen de dorpsgemeenschap maar ook de dorpen onderling, zelfs over de taal- en landsgrenzen heen! Gezamenlijk cultureel erfgoed werd verkend door middel van ontmoeting, een film, de brochure, muziek, dans en een toost met het speciaal bier ‘Le Cramignon’, gemaakt door de Breuster Brouwers.

De muziek werd verzorgd door een delegatie van Harmonie des Anciens Chapeliers de la Vallée du Geer, Koninklijke Harmonie Mheer, Koninklijke Oude Harmonie Eijsden en Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden. De cramignon in dans werd uitgevoerd door

de jonkheden van Breust, Caestert, Eijsden, Maarland, Mesch, Mheer, Noorbeek, Sint Geertruid en Oost. Aangevuld met de Belgische comités van Lanaye, de Roden van Hermalle, de vrouwen van de Blauwen van Hermalle, Devant-le-Pont van Visé, Cheratte-Bas, de Roden van Haccourt, Le Cercke Haccourt, de Roden van Houtain, de Roden van Eben, de Blauwen van Eben, de Roden van Emael, De Blauwen van Emael en het comité van Nivelles.

Nog nooit eerder dansten rood en blauw, Nederlands en Belgisch in één grenzeloze cramignon! De harmonieën speelden afwisselend van elkaar en voor iedereen die wilde kwam de dans voorbij en hoefde men maar de hand uit te steken en aan te haken.

Dit alles onder toeziend oog van wethouder Gerry Jacobs van gemeente Eijsden-Margraten, burgemeester Serge Fillot van Oupeye, schepenen van Juprelle en Visé en Bernard Piette, consul-generaal der Nederlanden in Luik.

Het eerste deel van het programma vond plaats bij het voet- en fietsveer ‘De Cramignon’, dat ter hoogte van Eijsden-Lanaye de Maas en de grens oversteekt. Het veer bestaat dit jaar 15 jaar en ook dat werd gevierd. Ook hier wederom ‘De Cramignon’ letterlijk als verbinder.

De film ‘De Cramignon’ die meerdere cramignons en de achtergrond van de feestelijkheden in Nederland en België in beeld brengt kunt u bekijken via https://euregiobizz.nl/nl/film/de-cramignon

Daarnaast kunt u via het online magazine http://magazine.euregiobizz.tv/cramignon-nederlands nog meer achtergrond en interviews vinden over deze traditie.

Sinds een jaar is er in de gemeente Eijsden-Margraten en de regio Basse-Meuse een euregionaal comité dat zich inzet voor de erkenning van de cramignon als Nationaal en Europees Cultureel Erfgoed en voor plaatsing ervan op de UNESCO-lijst. Het traject dat ze afleggen op weg naar deze erkenning – waarbij ze hun eigen en elkaars tradities beter leren kennen – is misschien nog wel interessanter dan de uiteindelijke erkenning zelf. Het biedt een kans om gezamenlijk cultuur erfgoed te verkennen en door samenwerking te verankeren, zodat ook de generaties ná ons de cramignon hand in hand blijven dansen, zingen en beleven.

Hits: 43309